1ο Συνέδριο του ΣΑΑΣΑ στους Δελφούς

1ο Συνέδριο του ΣΑΑΣΑ στους Δελφούς

Το διήμερο 18 και 19 Απριλιόυ 1992, 18 μόλις μήνες από την ίδρυσή του, πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς το 1ο συνέδριο του ΣΑΑΣΑ. Η πρόταση του ιδρυτικού μέλους του συνδέσμου μας Ε.Σουλογιάννη, η συγκυρία να διευθύνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών, η νυν εκλιπούσα Αβερωφίτισα Λ. Φλωρεντή, η έμπρακτη συνδρομή της Α.. Σουλογιάννη στην έγκριση επιδότησης του συνεδρίου από το Υπουργείο Πολιτισμού και οι εύστοχες αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου, έκαναν δυνατή αυτήν την πραγματοποίηση. Η Επιτυχής επιλογή του χρόνου και του χώρου διεξαγωγής του, η σωστή οργάνωση και ο προγραμματισμός άφιξης των συνέδρων από την προηγούμενη βραδιά στο ζεστό και άνετο ξενοδοχείο ‘ΑΜΑΛΙΑ’, συντέλεσε ώστε να γνωριστούν οι σύνεδροι μεταξύ τους, με συνέπεια το συνέδριο ν΄αρχίσει με τους καλύτερους οιωνούς.
Το Σάββατο 18 Απριλίου μετά τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων του Υπουργείου Πολιτισμού, του Πατριαρχείου, της Κοινότητας Αλεξάνδρειας και του Κέντρου Δελφών, άρχισαν οι προγραμματισμένες εργασίες του συμποσίου, υπό την προεδρία του νυν εκλιπόντος Ε..Χατζηανέστη, λυκειάρχη του Αβερωφείου. Μεγάλοι απόντες, για λόγους υγείας, υπήρξαν ο Ακαδημαϊκός Αβερωφίτης Άγγελος Βλάχος και ο επίσης Αβερωφίτης, ιατρός Ι. Αυγουστής.
Ομιλητές: Ερρίκος Χατζηανέστης, κλασσικός φιλόλογος, συγγραφέας και κριτικός: ‘Η πνευματική ακτινοβολία του Αβερωφείου Γυμνασίου’. Άννα Ραμού-Χαψιάδη, αν. καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών: ‘Αβερώφειο Γυμνάσιο: ευγενής άμιλλα’. Χρύσα Μαλτέζου, καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών & του Πανεπιστημίου Κρήτης: ‘Αβερώφειο Γυμνάσιο: ένας μικρότοπος αιγυπτιώτικης ελληνικής κοινωνίας’. Αγγελική Κασφίκη, επ. καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών: ‘Ιατρική Φυσικη’. Ήβη Παπαδάκη, αρχιτέκτονας -πολεοδόμος: ‘Το χρώμα της παράδοσης’. Ευθύμης Σουλογιάννης, ιστορικός, ερευνητής, πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών: ‘Η Αλεξάνδρεια, ο ελληνισμός, το Αβερώφειο Γυμνάσιο και η παγκοσμιότητά του’. Στέφανος Ταμβάκης, επιχειρηματίας, πρόεδρος της κοινότητας Αλεξάνδρειας: ‘Να δραστηριοποιηθεί το forum των Αιγυπτιωτών’. Θεοχάρης Παπαμάργαρης, οικονομολόγος, σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος, πρώην υπουργός: ‘Το Αβερώφειο Γυμνάσιο και το αύριο του αιγυπτιωτισμού’. Μάρκος Ραμός καθηγητής, λυκειάρχης του Αβερωφείου: ‘Το Αβερώφειο Γυμνάσιο-Λύκειο σήμερα’.


Β.Βαγής - Σ.Ταμβάκης - Ε.Σουλογιάννης - Ε.Χατζηανέστης - Χ.Παπαμάργαρης

Στα διαλείμματα αυτών των εισηγήσεων, συνεργείο της ΕΡΤ πήρε συνεντεύξεις από τους ομιλητές και το βράδυ της ίδιας μέρας, το πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης μετέδωσε ρεπορτάζ γι’ αυτό το γεγονός.

Την Κυριακή 19 Απριλίου, το πρωινό ξεκίνησε με επιστημονική ξενάγηση των 80 συνέδρων και των συζύγων τους από την Α. Ραμμού, στο χώρο των Δελφών. Στις 11πμ, οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίστηκαν στη μεγάλη και λειτουργική αίθουσα τύπου, με σύντομες τοποθετήσεις των συνέδρων για το παρελθόν, μεγαλύτερες για το δύσκολο παρόν και συζήτηση στα ερωτήματα που γεννιούνται για το μέλλον του Αβερωφείου και των κτιρίων του τετραγώνου στο Chatby.

Στην τρίωρη αυτή συζήτηση, εκτός από τα συμπεράσματα για το χθες και το σήμερα, έγιναν και πολλές προτάσεις για το μέλλον των σχολικών κτιρίων και τη διατήρηση του ελληνισμού στην Αλεξάνδρεια. Παραθέτουμε μόνον αυτές που είχαν κάποια συνέχεια σχεδιασμού και πρακτική εφαρμογή με μικρή ή μεγάλη επιτυχία:

Χάρης Παπαμάργαρης: Η διατήρηση του ελληνικού στοιχείου θα επιτευχθεί μέσα από την αναβάθμιση των ελληνο-αιγυπτιακών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα.

Βασίλης Βαγής: Μετά απογραφή όλων των Αιγυπτιωτών, δυναμική στήριξη των δυο κοινοτήτων μας από το σύνολο των εκτός Αιγύπτου σωματείων μας, οργανωμένες εκδρομές σωματείων στη Νειλοχώρα, βοήθεια στην οργάνωση και τον εορτασμό των 150 χρόνων της ΕΚΑ, αλλά και μετασκευή κτιρίου του Chatby σε ξενώνα από την πρεσβυγενή μας κοινότητα για τις επισκέψεις των νέων μας, αλλά και Αιγυπτιωτών.

Ηβη Παπαδάκη: H δημιουργία στα ελληνικά σχολεία, κέντρου μελέτης των ελληνιστικών χρόνων, το οποίο μπορεί να ενταχθεί στο 10ετές πρόγραμμα της Ουνέσκο που αφορά την τοπική διατήρηση ηθών και εθίμων παγκοσμίως.

Γιάννης Κοσσένας: Η δημιουργία κέντρου έρευνας και πολιτισμού για το Μέγα Αλέξανδρο και τους ελληνιστικούς χρόνους, σε συνδυασμό με την ίδρυση της νέας αλεξανδρινής βιβλιοθήκης θα κάνει εφικτή τη συνέχιση παραμονής 200- 300 ελληνικών οικογενειών στην Αλεξάνδρεια.

Στο επιτυχημένο αυτό συμπόσιο συμμετείχαν, εκτός των πανεπιστημιακών καθηγητών και επιτυχημένοι επιστήμονες όλων των επαγγελματικών τομέων, επιχειρηματίες, τραπεζικοί, αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, εκπαιδευτικοί, ανώτερα στελέχη του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων και ο νυν εκλιπών Γ. Ξενουδάκης, αρχισυντάκτης τότε του ‘Ταχυδρόμος των Αιγυπτιωτών’, που μερίμνησε για την ανέξοδη εκτύπωση των πρακτικών της Δελφικής αυτής συνάντησης.


Η εισηγήτρια Χ. Μαλτέζου


Από την επίσκεψη στο Μουσείο


Το πάνελ του Προεδρείου τη 2η Μέρα

Από τη συζήτηση της 2ης μέρας