ΕΚΔΗΛΩΣΗ για το Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ και την ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ για το Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ και την ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Τον Οκτώβριο του 1993 ο Αβερωφίτης Αντώνης Καραβίας έζησε από κοντά, με τους 3.000 συμμετέχοντες το διήμερο εορτασμό των 150 χρόνων της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας και τον παλμό της υποστήριξης που έγινε στις εκδηλώσεις για την ίδρυση του Πανεπιστημίου του Μ. Αλεξάνδρου στην Αλεξάνδρεια, ιδέα που είχε προταθεί στο 1ο Συνέδριό μας των Δελφών τον Απρίλιο του 1992.
Επιστρέφοντας στην Αθήνα ως εργαζόμενος στην ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ πρότεινε στο Δ.Σ του μεγάλου Πολιτιστικού τους Συλλόγου ( ΠΟΛΚΕΟΑ ) να οργανώσουν μία μεγάλη εκδήλωση για να στηριχθεί η ιδέα του Πανεπιστημίου του Μ. Αλεξάνδρου στην Αθήνα.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Βασίλης Τσατσαράγκος και όλα τα μέλη έκαναν αποδεκτή τη ιδέα και αποφάσισαν την δημιουργία πολυμελούς οργανωτικής επιτροπής με Πρόεδρο της τον Αντ. Καραβία.
Μετά από πολύ δουλειά δόθηκε συνέντευξη Τύπου των ομιλητών όπου ανακοινώθηκε ότι η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 12 Σεπτεμβρίου 1994 στο Μέγαρο Μουσικής.


Η οργανωτική αυτής της εκδήλωσης πίστευε ότι η ιδέα έπρεπε , εκτός από τους οικονομικούς λόγους, να πραγματοποιηθεί και για τους εξής λόγους:

- Η ίδρυση της ΝΕΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ κατά το πρότυπο της αρχαίας βιβλιοθήκης του Πτολεμαίου, υπό την αιγίδα της UNESCO θα βοηθούσε το Πανεπιστήμιο ΄΄ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΄΄ να γίνει παγκόσμιο κέντρο μελέτης του Αλεξανδρινού πολιτισμού σε συνεργασία με όλα τα Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα όλου του κόσμου. Ώστε να γίνει Παγκοσμίως γνωστή η σπουδαιότητα της ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ στο ρου της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.
- Η ενδυνάμωση του απόδημου Ελληνισμού που είναι στυλοβάτης πάντα σε όλα τα ΕΘΝΙΚΑ μας ΘΕΜΑΤΑ.
- Η θωράκιση της ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑΣ του Αλεξανδρινού Πατριαρχείου.

Μετά από τις άοκνες προσπάθειες, για την οργάνωση και την πώληση των εισιτηρίων εισόδου, το βράδυ της 12ης Σεπτεμβρίου το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών πλημμύρισε από 1.642 θεατές που ήλθαν να στηρίξουν τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ και την ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ.

Ο Πρόεδρος του ΠΟΛΚΕΟ Βασίλης Τσατσαράγκος καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους θεατές υποστηρικτές της προσπάθειας αυτής.


Το Πρόγραμμα ξεκίνησε η χορωδία του ΠΟΛΚΕΟΑ με αποσπάσματα από την ΟΠΕΡΑ, σε πρώτη εκτέλεση, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ, ΣΕ ΜΟΥΣΙΚΉ Ιωσήφ Μπενάκη και Λιμπρέτο Αλέκου Δαφνομήλη.


Στη συνέχεια ο ηθοποιός Στέφανος Ληναίος παρουσίασε τους ομιλητές:
Ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Δημήτρης Παντερμαλής μίλησε για:
Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ - ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ


Ο οικονομολόγος Αντώνης Καραβίας στέλεχος πληροφορικής της Ολυμπιακής μίλησε για:
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ τον ΑΝΘΡΩΠΟ


Στη συνέχεια ακούστηκαν αποσπάσματα από τη χορωδία του ΠΟΛΚΕΟΑ από το έργο ΄΄ ΟΛΥΜΠΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ‘’ του ΝΙΚΟΛΑ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ εμπνευσμένο από ‘’ ΤΟ ΔΩΔΕΚΑΘΕΟ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ‘’.

Ακολούθησε η ομιλία του εκπροσώπου της εκκλησίας της Ελλάδος ΙΩΑΝΝΗ ΧΑΤΖΗΦΩΤΗ με θέμα ‘’ ΕΛΛΑΔΑ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΣ ‘’


Ακολούθησε η εισήγηση του Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΑΡΚΑΤΟΥ με θέμα ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΙΑ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ


Η εκδήλωση έκλεισε με τη γλαφυρή και θερμή ομιλία του ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ σήμερα Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας ΠΑΡΘΕΝΙΟΥ.


Μερικές εβδομάδες μετά το ΔΣ του ΣΑΑΣΑ κάλεσε σε ευχαριστήρια και τιμητική βραδιά όλη την ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ομάδα της εκδήλωσης στο φιλόξενο χώρο του ΣΑΕ.Το 1995 92 μέλη του ΠΟΛΚΕΟΑ ταξίδεψαν στην Αίγυπτο και παρέδωσαν στον Πρόεδρο της Κοινότητας Αλεξάνδρειας (ΕΚΑ) Στεφ. Ταμβάκη το ποσό των 4.300.000 δραχμών.


Έτσι τελείωσε η προσπάθεια ενός Αβερωφίτη που η αγάπη του για το Αβερώφειο και την Αλεξάνδρεια τον οδήγησε να παλέψει για να βοηθήσει στην ίδρυση του Πανεπιστημίου στο Σχολείο του και τη πόλη που μεγάλωσε.
Κλείνοντας αυτή τη σελίδα θα πρέπει να τονίσουμε ότι όλοι μαζί μπορούμε να πραγματοποιήσουμε το ακατόρθωτο αρκεί να στηρίξουμε συνανθρώπους μας με ΟΡΑΜΑ.
Το Πανεπιστήμιο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ μπορεί να μην έγινε, αλλά από τα χρήματα της εκδήλωσης δημιουργήθηκαν οι πρώτοι ξενώνες της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας.