ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΝΟΣ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΟΣ

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΝΟΣ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΟΣ

Η αρχή έγινε το 1992 με την επισήμανση του Αλεξανδρινού ιατρού Β. Καρακατσάνη σε επιστολή του στον Ταχυδρόμο των Αιγυπτιωτών, που αναφερόταν στη μη ύπαρξη ανδριάντα του Αλέξανδρου στην πόλη που ο ίδιος έκτισε. Αυτή η επιστολή έδωσε το έναυσμα στο μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Αποφοίτων της Αβερωφείου Σχολής Αλεξάνδρειας (ΣΑΑΣΑ) Β.Βαγή να παρακινήσει τον Π. Μαραγκόπουλο για τη χρηματοδότηση προτομής του Αλέξανδρου. Πράγματι, ο Μαραγκόπουλος ανταποκρίθηκε, η προτομή κατασκευάστηκε από το γλύπτη κ. Α. Βασιλείου και στη συνέχεια, το 1993 δωρήθηκε στην Κοινότητα Αλεξάνδρειας, με την ευκαιρία του εορτασμού των 150 χρόνων από την ίδρυσή της. Το γλυπτό βρίσκεται σήμερα στην αυλή των σχολείων μας στο Chatby.

Το 1998, στο 2ο Συνέδριο του ΣΑΑΣΑ στους Δελφούς, ο Βαγής, πρότεινε να ξεκινήσει ο Σύνδεσμός μας προσπάθεια για την εγκατάσταση ανδριάντα πλέον, του Αλέξανδρου στην Αλεξάνδρεια. Επισήμανε δε ότι, η έγκριση εγκατάστασης από τις αιγυπτιακές αρχές ενός τέτοιου μνημείου στην πόλη, θα καταστεί ευκολότερη, αν συμπέσει με την ευκαιρία έναρξης λειτουργίας της νέας αλεξανδρινής βιβλιοθήκης. Η πρότασή του και στα δύο σκέλη της έγινε ομόφωνα αποδεκτή από τους συνέδρους. Παραθέτουμε το σχετικό κείμενο, που δημοσιεύθηκε στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Ιουνίου του ίδιου έτους:

Ο ΣΑΑΣΑ ξεκινά παγκόσμια κίνηση για τη φιλοτέχνηση και εγκατάσταση στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ανδριάντα του έφιππου Έλληνα Μακεδόνα, στην πόλη που ο ίδιος ίδρυσε.
Η υλοποίηση της πρότασης αυτής θα ξεκινήσει με την ενημέρωση των αιγυπτιακών αρχών και της Διοίκησης της νέας αλεξανδρινής βιβλιοθήκης, το προαύλιο της οποίας επιλέγεται ως ο καταλληλότερος χώρος για την τοποθέτησή του.
Αφού γίνει αποδεκτή η πρόταση από την αιγυπτιακή πλευρά, θα συσταθούν δύο επιτροπές- καλλιτεχνική και οικονομική- που θα αποφασίζουν και θα ελέγχουν αντίστοιχα το καλλιτεχνικό και οικονομικό μέρος του όλου εγχειρήματος.
Στη συνέχεια, ενώ η καλλιτεχνική επιτροπή θα προχωρήσει σε διαγωνισμό για την εικαστική ανάθεση του έργου, η οικονομική θα ζητήσει τη βοήθεια των απανταχού Ελλήνων, Αλεξανδρινών Αιγυπτιωτών ή μη, Μακεδόνων ή μη, Λακεδαιμονίων και λοιπών Ελλήνων.

Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, οι μόνοι που βοήθησαν στο εγχείρημά μας, ήταν οι ‘Φίλοι της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης’ και ο ‘Σύνδεσμος Ελληνο-Αιγυπτιακής Φιλίας» (ΣΕΑΦ). Ο μεν πρώτος έφερε σε επαφή το ΣΑΑΣΑ με το γλύπτη Κωνσταντίνο Παλαιολόγο που φιλοτέχνησε τον ανδριάντα, ο δεύτερος μεσολάβησε ώστε να γίνει αποδεκτή η πρόταση εγκατάστασης του ανδριάντα από το Διοικητή της Αλεξάνδρειας. Σημειώνεται ότι, η αποδοχή της πρότασης δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την παρέμβαση της ΑΘΜ του Μακαριστού Πατριάρχη Αλεξάνδρειας Πέτρου και τη βοήθεια των Στέφανου Ταμβάκη, τότε Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας και του αρχιτέκτονα Μίμη Άουαντ. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος, η αδυναμία εξεύρεσης φορέα ή ιδιώτη να αναλάβει εξ ολοκλήρου το έξοδο της κατασκευής του έφιππου Αλέξανδρου, υποχρέωσε το ΔΣ του ΣΑΑΣΑ ν’ αναλάβει το συντονισμό της όλης προσπάθειας .Έτσι, το μέλος του ΔΣ Β.Βαγής ανέλαβε το συντονισμό του όλου έργου, με τη συνεχή και αθόρυβη συμπαράσταση του μέλους του ΔΣ Τάκη Καραγιάννη. Υιοθετήθηκε ο τρόπος που προτάθηκε από τον Αβερωφίτη Μιχάλη Κασφίκη και αφορούσε στην ιδέα συγκέντρωσης των απαιτούμενων χρημάτων από πέραν του ενός χορηγού.Η πρόταση τελεσφόρησε και έτσι στις 29/10/1999 παραδόθηκε ο Αλέξανδρος από το ΣΑΑΣΑ στο Διοικητή της Αλεξάνδρειας, παρουσία δύο χιλιάδων Ελλήνων.

Με ενέργειες της Αβερωφείτισας Α. Μηλοπούλου, έγινε η μεταφορά του αγάλματος, βάρους δύο τόνων (το άγαλμα έχει ύψος 4m και μήκος 3,90m ) , από το Πολεμικό μας Ναυτικό και συγκεκριμένα με το αρματαγωγό ‘ΣΑΜΟΣ’.

Αρωγοί του, που χωρίς την οικονομική τους συμβολή, η προσπάθεια θα αποτύγχανε, ήταν (με τη σειρά αποδοχής): Μιχάλης Ε. Κασφίκης, Σπύρος Τ. Καμαλάκης, ΕΚΑ, Ελληνική Κοινότητα Καϊρου, Ίδρυμα ‘Αλέξανδρος Σ.Ωνάσης’, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ΣΕΑΦ, ΣΑΑΣΑ (με τη συνεισφορά του Φίλιππα Κοσένα).

Για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, αρωγοί, από ελληνικής πλευράς ήταν: Δήμος Θεσσαλονίκης, οι Στέλιος & Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Μίμη Άουαντ και Στέφανος Ταμβάκης. Την επιτροπή έγκρισης ανάθεσης του έργου στο γλύπτη Παλαιολόγο αποτέλεσαν οι: τεχνοκριτικός Μαρία Σχοινά, Σπύρος Καμαλάκης, Ευθύμιος Σουλογιάννης, Γιώργος Φλωρεντής, Τάκης Καραγιάννης και Βασίλης Βαγής.
Η σύμβαση κατασκευής του αγάλματος συντάχθηκε και υπογράφηκε στο νομικό γραφείο του Αντώνη Παπαδημητρίου.

Μέλη του ΔΣ του ΣΑΑΣΑ που αποφάσισαν, συντόνισαν και παρέδωσαν τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ στο Διοικητή της Αλεξάνδρειας Μοχάματ Άμπτελ Σαλάμ Ελ Μαχγκούμπ ήσαν οι: .Βασίλης Βαγής, Τάκης Καραγιάννης, Δέσποινα Ροκίδου, Γιώργος Φλωρεντής, Ορέστης Καταρόπουλος και Ανδρέας Ακριβιάδης (κατά την περίοδο λήψης απόφασης στους Δελφούς) και Τάκης Χριστοφορίδης, Τάκης Καραγιάννης, Βασίλης Βαγής, Γιώργος Φλωρεντής, Γιάννης Ποριάζης και Ανδρέας Ακριβιάδης (κατά την περίοδο παράδοσης στην Αλεξάνδρεια).

Το μνημείο στήθηκε σε περίοπτη θέση στην πόλη και συγκεκριμένα στη συμβολή της οδού Φουάντ με την οδό Αμπουκίρ.

Βραδιά τιμής αντάξια ενός μεγάλου επιτεύγματος
Η τελευταία σελίδα του εγχειρήματος γράφτηκε την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2001 στο Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών, με τη βραδιά που οργάνωσε το ΔΣ του ΣΑΑΣΑ προς τιμήν των αρωγών του Αλέξανδρου. Σ’ αυτήν τιμήσαμε με ασημένια αναμνηστική πλακέτα τους αρωγούς που προσέφεραν χρήματα για να στηθεί ο ανδριάντας του Αλεξάνδρου στην Αλεξάνδρεια. Με την ευκαιρία αυτή, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνο-αιγυπτιακής Φιλίας Σπύρος Καμαλάκης βράβευσε, επίσης με πλακέτα, τα μέλη του ΔΣ του ΣΑΑΣΑ για την επιτυχή προσπάθειά τους.


Ναυτικό και μαθήτριες σε παράταξη μπροστά στη φωτογραφία του σχεδίου της πλατείας


Τελετή θεμέλιου λίθου του μνημείου


Το μνημείο του Αλέξανδρου στην πλατεία σήμερα


Τα μέλη του Δ.Σ. του ΣΑΑΣΑ που παρέδωσαν τον ΑλέξανδροΣυζήτηση του Διοικητή της Αλεξάνδρειας Αμπντέλ Σαλάμ Ελ Μαχγγούμπ με τον Σ.Ταμβάκη, Μίμη Άουαντ και το συντονιστή της προσπάθειας


Η επιλογή του χώρου τοποθέτησης


Γύψινο πρόπλασμα στο εργαστήριο


Ο Τάκης Καραγιάννης κατά την παραλαβή


Μεσάνυχτα με το πλήρωμα μετά από 4ωρη φόρτωση στο Α/Γ Σάμος


Επίσημοι στην παρέλαση της πομπής


Η αρχή της πομπής μπροστά από το Ελληνικό τετράγωνο


Η χορωδία του ΟΤΕ


Ο Μακαριστός Πέτρος με το Διοικητή, υπουργούς και τον Πρόεδρο της ΕΚΑ κατά την άφιξη του Αλέξανδρου στην πλατεία