2η ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΑΑΣΑ ΣΤΟ ΜΕΤΣΟΒΟ

2η ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΑΑΣΑ ΣΤΟ ΜΕΤΣΟΒΟ

Το 1999, 100 χρόνια από το θάνατο του Γεωργίου Αβέρωφ, ο ΣΑΑΣΑ συμμετείχε ή διοργάνωσε διάφορες εκδηλώσεις στα πλαίσια των ‘ΑΒΕΡΩΦΕΙΩΝ 1999’.
Την πρώτη από αυτές ήταν φυσικό ο ΣΑΑΣΑ να την πραγματοποιήσει στο Μέτσοβο, εκεί που γεννήθηκε ο Γεώργιος Αβέρωφ, ο Μέγας Ευεργέτης των Ελλήνων, των Αλεξανδρινών, ο ακρογωνιαίος παροικιακός λίθος αλλά και ιδρυτής του Σχολείου που φοιτήσαμε:
Το τριήμερο 29 με 31 Μαΐου, το ΔΣ και περισσότεροι από 80 εκδρομείς βρεθήκαμε ξανά στο Μέτσοβο για να τιμήσουμε τα 100 χρόνια από το θάνατό του, αυτού που πρόσφερε τόσα για την παιδεία των Αλεξανδρινών.
Την πρώτη μέρα, Σάββατο πρωί, την κατανυκτική επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στον Άγιο Γεώργιο του Μετσοβίτικου πάρκου που διαμόρφωσε ο Ευεργέτης, ακολούθησε τιμητική ημερίδα στο Συνεδριακό Κέντρο του Ιδρύματος ‘Εγνατίας Ηπείρου’.
Πολλά άγνωστα και ενδιαφέροντα για τη ζωή και το έργο του Γ. Αβέρωφ, όσα αναφέρθηκαν από τους πρώτους ομιλητές, τον ερευνητή – Θεολόγο Μιχάλη Τρίτο, τον ιστορικό Ευθύμη Σουλογιάννη και την καθηγήτρια Βιργινία-Βέργη Νέρη.

Ο Γιάννης Αβέρωφ, εκπρόσωπος της οικογένειας, στην ομιλία του που ακολούθησε, μεταξύ άλλων είπε:

Στα παλιά χρόνια ήταν δύσκολο να κουβαλάς ένα μεγάλο όνομα. Σήμερα το χρηματιστήριο ισοπέδωσε τα πάντα και έτσι μπορείς εύκολα να πεις αυτό που θέλεις πέρα από ονόματα και σαν ένας Αβέρωφ να πω ότι εσείς είστε η φλόγα η ζωντανή του Γ.Αβέρωφ και εμείς σήμερα τιμούμε εσάς που παρ’ ότι πέρασαν 100 χρόνια από το θάνατό του παραμένετε πιστοί στο μεγάλο Μετσοβίτη.

Στη συνέχεια, ο Ηλίας Ζούβιας, Πρόεδρος των Μετσοβιτών στην Αθήνα μεταξύ άλλων ανέφερε: Ο Γεώργιος Αβέρωφ ήταν αυτός που μας έφερε σε επαφή με τους Αλεξανδρινούς. Ο Γεώργιος Αβέρωφ ήταν αυτός που δημιούργησε την Αθήνα και η τιμή που κάνουμε γι’ αυτόν είναι ιερό χρέος όλων μας και ιδιαίτερα των Μετσοβιτών. Σήμερα ο Σύλλογος μας σάς κάνει επίσημη πρόταση γι’ αδελφοποίηση των δύο Σωματείων μας για μια στενότερη συνεργασία.

Ο Πρόεδρος του ΣΑΑΣΑ Τάκης Χριστοφορίδης αποδέχθηκε την πρόταση και μεταξύ άλλων είπε: Πριν δύο χρόνια γνωρίσαμε το ωραίο Μέτσοβο του Γεωργίου Αβέρωφ. Σήμερα αισθανόμαστε μαζί σας μια οικογένεια και σας προσκαλούμε όλους να γνωρίσετε μαζί μας την πόλη που βοήθησε ο Γεώργιος Αβέρωφ, ο άνθρωπος ο δικός σας, που έδωσε σε μας τη μόρφωση και λάμπρυνε την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι, τον Οκτώβριο του 1999, στους εορτασμούς των ΑΒΕΡΩΦΕΙΩΝ στην Αλεξάνδρεια συμμετείχαν αρκετοί Μετσοβίτες, αλλά και μέλη της οικογένειας του Ευεργέτη. Κλείνουμε την περιγραφή της 2ης μετάβασης του ΣΑΑΣΑ στο Μέτσοβο, δανειζόμενοι αυτά που έγραψε Αβερωφίτης στο βιβλίο του Συνεδριακού Κέντρου:
Την ανομοιογένεια του καταπράσινου Μετσόβου και της καταγάλανης παραθαλάσσιας Αλεξάνδρειας, εξαφανίζουν οι κοινοί παρονομαστές των κατοίκων τους
Η ΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑ - Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ - Η ΤΟΛΜΗΡΟΤΗΤΑ και Η ΝΟΙΚΟΚΥΡΟΣΥΝΗ.
Έτσι στέριωσαν οι γέφυρες που έριξαν στην Αλεξάνδρεια οι Μετσοβίτες με πρώτο το Γεώργιο Αβέρωφ.

Εκατό χρόνια μετά το θάνατο του Μεγάλου Ευεργέτη μας οι Απόφοιτοι του Αβερωφείου Γυμνασίου της Αλεξάνδρειας ήρθαν εδώ να τιμήσουν το Γ. Αβέρωφ, τους απογόνους του και τους Μετσοβίτες για να κρατήσουν στερεή τη γέφυρα που ενώνει το Μέτσοβο με την Αλεξάνδρεια, τις ξεχωριστές αυτές πόλεις του Ελληνισμού.

Βήτα Αλεξανδρινός


Ο Αβερωφίτης ιστορικός μας Ευθύμης Σουλογιάννης στο βήμα


Ο Γιάννης Αβέρωφ με τον Τάκη Χριστοφορίδη