1η ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΑΑΣΑ ΣΤΟ ΜΕΤΣΟΒΟ

1η ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΑΑΣΑ ΣΤΟ ΜΕΤΣΟΒΟ

ΧΡΕΟΣ ΤΙΜΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΑΒΕΡΩΦΕΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Το τριήμερο 14,15 και 16 Ιουνίου 1996, το ΔΣ του ΣΑΑΣΑ εκπλήρωσε άλλη μια υπόσχεση που είχε δώσει στα μέλη του.
Μετά την διοργάνωση δύο τιμητικών εκδηλώσεων, για τους εκπαιδευτικούς της Αλεξάνδρειας και το Γυμνασιάρχη Ερρίκο Χατζηανέστη, ο ΣΑΑΣΑ μερίμνησε ώστε να τιμηθεί ο ιδρυτής του Γυμνασίου μας Γεώργιος Αβέρωφ, μέσα στη γενέτειρα του το Μέτσοβο. Έτσι, μάς δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε την πανέμορφη αυτή εσχατιά της Ελλάδας, τον τόπο που έδωσε στην Ελλάδα πολλούς ευεργέτες.

Ό, τι και να γραφτεί για την επιτυχημένη αυτή εκδρομή απότισης τιμής και μνήμης, θα είναι λίγο:

- Μοναδικό το ορεινό κάλος της απομονωμένης αυτής περιοχής της πατρίδας.

- Πολλές οι προσπάθειες, η δουλειά και τα χρήματα που καταβλήθηκαν για να στεριώσει το Μέτσοβο.

- Διαρκής η αγάπη των Μετσοβιτών για την παράδοση και τον τόπο τους.

- Αξιοσημείωτη η σύγχρονη προσφορά των απογόνων της οικογένειας Αβέρωφ με τα Ιδρύματα: ‘Βαρόνος Μ.Τοσίτσας’, ‘Εγνατία Ηπείρου’ και της Πινακοθήκης ‘Ευάγγελος Αβέρωφ’.

- Θερμότατη η υποδοχή, φιλοξενία, ενημέρωση και ξενάγησή μας από το Γιάννη και την Έλενα Αβέρωφ, την Τατιάνα Ιωάννου-Αβέρωφ και το σύζυγό της Σωτήρη Ιωάννου.

- Από την ανθρώπινη σκοπιά, απέριττη και όπως αρμόζει στο μεγάλο Ευεργέτη μας Γεώργιο Αβέρωφ, η εισήγηση του Ευθύμη Σουλογιάννη που έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο.

- Ανεπανάληπτες οι στιγμές ψυχικής ανάτασης που έζησαν οι 73 εκδρομείς του ΣΑΑΣΑ και οι 10 Aιγυπτιώτες που ήλθαν απ' τα Γιάννενα κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε, ιδιαίτερα τη στιγμή επίδοσης των αναμνηστικών του ΣΑΑΣΑ στους απογόνους του μεγάλου Ευεργέτη.

- Συγκινητικότατο το αποxαιρετιστήριo δείπνο και η παράκληση των μελών της οικογένειας Αβέρωφ, του Δημάρχου και των Μετσοβιτών προεστών να τους θεωρούμε και εκείνους Αβερωφίτες και να τους εντάξουμε στη δύναμη του ΣΑΑΣΑ. Επιπρόσθετα, εξέφρασαν την επιθυμία τους, μαζί μας, να γνωρίσουν κι εκείνοι εν ευθέτω χρόνω την Αλεξάνδρεια, να γνωρίσουν οι Μετσοβίτες μαθητές το τελευταίο ελληνικό τετράγωνο, αλλά και οι ίδιοι να φιλοξενήσουν μαθητές του Αβερωφείου στο Μέτσοβο.

Από τα πιο πάνω, εύκολα μπορεί κάποιος να συμπεράνει την επιτυχία της ανεπανάληπτης αυτής εκδρομής. Ο ιδανικότερος χαρακτηρισμός της περιέχεται στα λίγα λόγια που έγραψε Αβερωφίτης στο βιβλίο εντυπώσεων του Συνεδριακού Κέντρου:
Ήρθαµε να θυμηθούμε και να τιµήσουµε τov ιδρυτή της σχολής µας και Εθvικό Ευεργέτη Γεώργιο Αβέρωφ και συγχρόvως να γνωρίσoυµε τη µεγάλη ευεργετομάνα, το Μέτσοβο.
Φεύγουµε ικαvοποιηµέvοι που κάvαµε το καθήκοv µας µε ελληvικο-αλεξανδρινό τρόπο και ευτυxείς διότι αvακαλύψαµε συvοδοιπόρους στις προσπάθειές µας για το «ακατόρθωτο». Τώρα πιστεύoυµε ότι υπάρχουv πιθαvότητες η ελληvική Αλεξάvδρεια να ζωvτανέψει πάλι από μετσοβίτικη αγκαλιά, αυτή τη φορά τωv απογόvωv του Γεωργίου Αβέρωφ.


Η Έλενα Αβέρωφ παραλαμβάνουσα την αναμνηστική πλακέτα του ΣΑΑΣΑ


Το τότε Διοικητικό Συμβούλιο μπροστά στην ελαιογραφία του Γεωργίου Αβέρωφ


Ομάδα εκδρομέων έξω από τον Άη Γιώργη