ΤΙΜΗ ΣΕ ΑΞΙΟΥΣ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΕΣ

Βραδιά τιμής για το Στέφανο Ταμβάκη

Το 2006, στις 27 Δεκεμβρίου, 3 εβδομάδες μετά την εκλογή του Στέφανου Ταμβάκη στο αξίωμα του προέδρου του Συνδέσμου των ανά τον κόσμο Ελλήνων Αποδήμων, οργανώθηκε από το ΣΑΑΣΑ βραδιά τιμής γι αυτόν στο φιλόξενο χώρο του Συνδέσμου Ελλήνων Αιγυπτιωτών. Παρουσία του προέδρου και αντιπροέδρου της ΕΚΑ και όλων των προέδρων των σωματείων μας, συμμαθητών του Στέφανου και πολλών Αβερωφιτών διοργανώθηκε σεμνή τιμητική βραδιά προς τιμήν του Στέφανου, παιδί της Αλεξάνδρειας, τώρα όμως του παγκόσμιου ελληνισμού.
Βραδιά τιμής για την Ακαδημαϊκό Χρύσα Μαλτέζου

Το 2014, στις 22 Ιανουαρίου, διοργανώθηκε από το ΣΑΑΣΑ βραδυά τιμής στο φιλόξενο χώρο του Συνδέσμου Ελλήνων Αιγυπτιωτών για τη νέα Ακαδημαϊκό Χρύσα Μαλτέζου. Η Βυζαντινολόγος Αβερωφίτισα υπήρξε χρόνια Διευθύντρια του Κέντρου Βυζαντινών Μελετών στη Βενετία, το μοναδικό κέντρο που έχει η χώρα μας στο εξωτερικό. Στη γεμάτη αίθουσα, την τιμώμενη και τους ομιλητές Ε.Σουλογιάννη και Γ. Οικονομίδη παρουσίασε με θερμά λόγια ο Πάνος Κατέρης. Η σύντομη και γεμάτη συγκίνηση ομιλία της τιμώμενης γέμισε το ακροατήριο υπερηφάνεια, αφού άλλο ένα άτομο της παροικίας μας φθάνει στο πιο ψηλό πνευματικό σκαλί της Ελλάδας. Μετά το πέρας της ομιλίας της, η πρόεδρος Ειρήνη Καλλιαρεκοπούλου παρέδωσε στην κυρία Μαλτέζου Τιμητική Πλακέτα.


Η κα Χ.Μαλτέζου


Η κα Χ.Μαλτέζου παραλαμβάνει την πλακέτα

Προτομή για τον Μακαριστό Πατριάρχη Παρθένιο

Τον Ιούλιο του 1996, μετά το θάνατο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Παρθενίου, ο ΣΑΑΣΑ σε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο, αποφάσισε να δωρίσει στο Μουσείο του Πατριαρχείου προτομή του Μακαριστού Πατριάρχη μας. Έτσι, στη Γ.Σ. του ΣΑΑΣΑ στις 15/2/1997, χάλκινη προτομή του παραδόθηκε από το γλύπτη Αχιλλέα Βασιλείου στο Δ.Σ.

Τον Ιούνιο του 1997, σε ιδιωτικό του ταξίδι στην Αίγυπτο, ο τότε πρόεδρος Βασίλης Βαγής παρέδωσε στο διάδοχο του Παρθενίου, Πέτρο ζ’, μακαριστού σήμερα, την προτομή, προκειμένου να τοποθετηθεί στο Μουσείο του Πατριαρχείου μας.