Τιμητική βραδιά για τους εκπαιδευτικούς της Αλεξάνδρειας

Τιμητική βραδιά για τους εκπαιδευτικούς της Αλεξάνδρειας

Τους γονείς μας, εμείς οι Αιγυπτιώτες τιμούμε δεόντως. Προκειμένου όμως να τιμήσομε και τους δασκάλους μας, στους οποίους οφείλομε το ‘ΕΥ ΖΕΙΝ’, ο ΣΑΑΣΑ αμέσως μετά την ίδρυσή του φρόντισε να τους τιμήσει σε ειδική βραδιά.

Έτσι, ο ΣΑΑΣΑ, μετά τετράμηνη αναζήτηση και προετοιμασία, διοργάνωσε στις 5 Οκτωβρίου 1991 το ‘Ξεχασμένο Δείπνο’. Ρωτώντας ο ένας τον άλλον καταφέραμε και εντοπίσαμε 60 Αλεξανδρινούς εκπαιδευτικούς - καθηγητές και δασκάλους, που πέρασαν κάποτε και μέχρι και σήμερα από τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σχολεία της Αλεξάνδρειας.

Από τον Ερρίκο Χατζηανέστη και τον Κώστα Μοσχόπουλο, το Γιώργο Καρακώστα και το Γιάννη Πίκο, την Ιωάννα Κολέκα και την αείμνηστη Μαίρη Παπαστεφάνου, τον Άλυ Νούρ και τον Κυριάκο Πλάντζο, το Λεωνίδα Κουμαριανό και τον Παναγιώτη Μιχαηλίδη, την Αθηνά Σαμίου, μέχρι και ...... θα σταματήσουμε εδώ τον κατάλογο των ονομάτων, διότι η λήθη συμβαδίζει δυστυχώς με την ηλικία και δε θα θέλαμε να παραλείψουμε κάποιον αγαπητό εκπαιδευτικό μας. Από τους 60 εκπαιδευτικούς που εντοπίσαμε, ήλθαν με τους δικούς τους οι 58 και μετά από ένα μεστό μήνυμα του μεγάλου Δασκάλου της Χριστιανοσύνης και ταπεινοφροσύνης του αιδήμονος Πατριάρχη Κυρού Παρθενίου, τιμήσαμε όλα αυτά, τα αυστηρά κάποτε, καλοσυνάτα σήμερα, άτομα που τότε παίδεψαν αλλά και παίδευσαν.

Στη συγκλονιστική αυτή σύναξη, ο ΣΑΑΣΑ μετά τις ομιλίες και το δείπνο που ακολούθησε, πρόσφερε στους εκπαιδευτικούς μας ένα γύψινο -σε μικρογραφία- ομοίωμα, της κυρίας εισόδου του Αβερωφείου. Το πρότυπο εκμαγείο του, είχαμε την τύχη να χαράξει ο άξιος δάσκαλος της γλυπτικής Στέλιος Τριάντης, ως προσφορά αναγνώρισης της αξιοσύνης του Αβερωφείου, απ’ όπου είχε αποφοιτήσει και η σύζυγός του, αρχαιολόγος Ισμήνη Στηψιανού.

Από τους εκπαιδευτικούς, που λόγω ηλικίας δεν μποόρεσαν να παραβρεθούν εκείνη τη βραδιά, ήταν και ο Αβερωφίτης καθηγητής Κώστας Φτυαράς. Το υπέργηρο, αλλά πάντα σύγχρονα σκεπτόμενο αυτό μέλος μας, μέχρι το θάνατό του παρακολουθούσε την πορεία του ΣΑΑΣΑ και συμβούλευε τηλεφωνικά τα μέλη του ΔΣ.