ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΝΟΣ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΟΣ

 Η αρχή έγινε με επισήμανση του Αλεξανδρινού ιατρού κ. Β. Καρακατσάνη σε επιστολή του στον Ταχυδρόμο των Αιγυπτιωτών, το 1992, που αναφερόταν στη μη ύπαρξη ανδριάντα του Αλέξανδρου, στην πόλη που ο ίδιος έκτισε. Αυτή η επιστολή έδωσε το έναυσμα στο μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Αποφοίτων της Αβερωφείου Σχολής Αλεξάνδρειας (ΣΑΑΣΑ) Β. Βαγή να παρακινήσει τον κ. Π. Μαραγκόπουλο για τη χρηματοδότηση προτομής του Αλέξανδρου. Πράγματι, ο κ. Μαραγκόπουλος ανταποκρίθηκε, η προτομή κατασκευάστηκε από το γλύπτη κ. Α. Βασιλείου και στη συνέχεια, το 1993 δωρήθηκε στην Κοινότητα Αλεξάνδρειας, με την ευκαιρία του εορτασμού των 150 χρόνων από την ίδρυσή της.  Το γλυπτό βρίσκεται σήμερα στην αυλή των σχολείων μας στο Chatby.   

1_th

Το 1998, στο 2ο Συνέδριο του ΣΑΑΣΑ στους Δελφούς, ο κ. Βαγής, πρότεινε να ξεκινήσει ο Σύνδεσμός μας προσπάθεια για την εγκατάσταση ανδριάντα πλέον, του Αλέξανδρου στην Αλεξάνδρεια. Επισήμανε δε ότι, η έγκριση εγκατάστασης από τις αιγυπτιακές αρχές ενός τέτοιου μνημείου στην πόλη, θα καταστεί  ευκολότερη, αν συμπέσει με την ευκαιρία έναρξης λειτουργίας της νέας αλεξανδρινής βιβλιοθήκης. Η πρότασή του  και στα δύο σκέλη της έγινε ομόφωνα αποδεκτή από τους  συνέδρους (παραθέτουμε το σχετικό κείμενο, που δημοσιεύθηκε στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Ιουνίου του ίδιου έτους).    

   Ο ΣΑΑΣΑ ξεκινά  παγκόσμια κίνηση για τη φιλοτέχνηση και εγκατάσταση στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ανδριάντα του έφιππου Έλληνα Μακεδόνα, στην πόλη που ο ίδιος ίδρυσε.
   Η υλοποίηση της πρότασης αυτής θα ξεκινήσει με την ενημέρωση των αιγυπτιακών αρχών και της Διοίκησης της νέας αλεξανδρινής βιβλιοθήκης, το προαύλιο της οποίας  επιλέγεται ως ο καταλληλότερος χώρος για την τοποθέτησή του.
  Αφού γίνει αποδεκτή η πρόταση από την αιγυπτιακή πλευρά, θα συσταθούν δύο επιτροπές- καλλιτεχνική και οικονομική-  που θα αποφασίζουν και θα ελέγχουν αντίστοιχα  το καλλιτεχνικό και  οικονομικό μέρος του όλου εγχειρήματος.
  Στη συνέχεια,  ενώ η καλλιτεχνική επιτροπή θα προχωρήσει σε διαγωνισμό για την εικαστική ανάθεση του έργου, η οικονομική θα ζητήσει τη βοήθεια των απανταχού Ελλήνων, Αλεξανδρινών Αιγυπτιωτών ή μη, Μακεδόνων ή μη, Λακεδαιμονίων και λοιπών Ελλήνων. 

Η δυσκολία περάτωσης του όλου εγχειρήματος όμως, απέτρεψε τους περισσότερους αιγυπτιώτικους φορείς να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του Συνδέσμου μας και έτσι έχασαν δυστυχώς την ευκαιρία να δωρίσουν στην Αλεξάνδρεια τον Αλέξανδρο, όπως παλαιότεροι Αιγυπτιώτες δώρισαν το Μωχάμετ Άλυ στην Καβάλα.
Οι μόνοι που βοήθησαν στο εγχείρημά μας,  ήταν οι «Φίλοι της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης» και ο «Σύνδεσμος Ελληνο-Αιγυπτιακής Φιλίας» (ΣΕΑΦ). Ο μεν πρώτος έφερε σε επαφή το ΣΑΑΣΑ με το γλύπτη Κωνσταντίνο Παλαιολόγο που φιλοτέχνησε τον ανδριάντα, ο δεύτερος μεσολάβησε ώστε να γίνει αποδεκτή η πρόταση εγκατάστασης του ανδριάντα από το Διοικητή της Αλεξάνδρειας. Βέβαια, η αποδοχή της πρότασης δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την παρέμβαση της ΑΘΜ του Μακαριστού Πατριάρχη Αλεξάνδρειας Πέτρου και τη βοήθεια των κ.κ. Στέφανου Ταμβάκη, τότε Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας και του αρχιτέκτονα Μίμη Άουαντ.

Η αδυναμία εξεύρεσης φορέα ή ιδιώτη να αναλάβει εξ ολοκλήρου το έξοδο της κατασκευής του έφιππου Αλέξανδρου, ανάγκασε το ΔΣ του ΣΑΑΣΑ ν’ αναλάβει να συντονίσει την όλη προσπάθεια. Έτσι, το μέλος του ΔΣ Β.Βαγής που είχε κάνει τη σχετική  πρόταση στους Δελφούς,  ανέλαβε το συντονισμό του όλου έργου, με τη συνεχή και αθόρυβη συμπαράσταση του μέλους του ΔΣ κ. Τάκη Καραγιάννη. Υιοθετήθηκε ο τρόπος που προτάθηκε από τον Αβερωφίτη κ. Μιχάλη Κασφίκη και αφορούσε στην ιδέα συγκέντρωσης των απαιτούμενων χρημάτων από πέραν του ενός χορηγού. Η πρόταση αυτή τελεσφόρησε και έτσι στις 29/10/1999 παραδόθηκε ο Αλέξανδρος από το ΣΑΑΣΑ στο Διοικητή της Αλεξάνδρειας, παρουσία δύο χιλιάδων Ελλήνων 
Με ενέργειες της Αβερωφείτισας  κ. Α. Μηλοπούλου,  έγινε η μεταφορά του αγάλματος, βάρους δύο τόνων (το άγαλμα έχει ύψος 4m και μήκος 3,90m ) , από  το Πολεμικό μας Ναυτικό και συγκεκριμένα με το αρματαγωγό «ΣΑΜΟΣ».
Αρωγοί του, που χωρίς την οικονομική τους συμβολή, η προσπάθεια θα αποτύγχανε, είναι (με τη σειρά αποδοχής):
-Μιχάλης Ε. Κασφίκης, Σπύρος Τ. Καμαλάκης, ΕΚΑ, Ελληνική Κοινότητα Καϊρου, Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ.Ωνάσης», Δημήτρης Παπαδημητρίου, ΣΕΑΦ, ΣΑΑΣΑ (με τη συνεισφορά του Φίλιππα Κοσένα).
Αρωγοί, από ελληνικής πλευράς, για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου : 
Δήμος Θεσσαλονίκης, Στέλιος & Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης , Δημήτρης Αβραμόπουλος , Μίμη Άουαντ  και Στέφανος Ταμβάκης.

Την επιτροπή έγκρισης ανάθεσης του έργου στο γλύπτη Παλαιολόγο αποτέλεσαν οι: η τεχνοκριτικός Μαρία Σχοινά, ο Σπύρος Καμαλάκης, ο Ευθύμιος Σουλογιάννης,  ο Γιώργος Φλωρεντής, ο Τάκης Καραγιάννης και ο Βασίλης  Βαγής
Η σύμβαση  κατασκευής  του αγάλματος  συντάχθηκε  και  υπογράφηκε   στο  νομικό γραφείο του Αντώνη Παπαδημητρίου.
Μέλη του ΔΣ του  ΣΑΑΣΑ που αποφάσισαν, συντόνισαν και παρέδωσαν τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ στο Διοικητή της Αλεξάνδρειας Μοχάματ Άμπτελ Σαλάμ Ελ Μαχγκούμπ ήσαν οι: Βασίλης Βαγής, Τάκης Καραγιάννης, Δέσποινα Ροκίδου, Γιώργος Φλωρεντής, Ορέστης Καταρόπουλος και Ανδρέας Ακριβιάδης (κατά την περίοδο λήψης απόφασης στους Δελφούς) και
Τάκης Χριστοφορίδης Τάκης Καραγιάννης, Βασίλης Βαγής, Γιώργος Φλωρεντής, Γιάννης Ποριάζης και Ανδρέας Ακριβιάδης (κατά την περίοδο παράδοσης στην Αλεξάνδρεια).

Βραδιά τιμής αντάξια ενός μεγάλου επιτεύγματος

Η τελευταία σελίδα του εγχειρήματος γράφτηκε την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2001 στο Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών, με τη βραδιά που οργάνωσε το Δ .Σ.  του ΣΑΑΣΑ  προς τιμήν των αρωγών  του Αλέξανδρου.
Σε αυτήν τιμήσαμε με ασημένια αναμνηστική πλακέτα τους αρωγούς που προσέφεραν χρήματα για να στηθεί ο ανδριάντας του Αλεξάνδρου στην Αλεξάνδρεια. Με την ευκαιρία αυτή,  ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνο-αιγυπτιακής Φιλίας Σπύρος Καμαλάκης βράβευσε, επίσης με πλακέτα, τα μέλη του ΔΣ του ΣΑΑΣΑ για την επιτυχή προσπάθειά τους. 

11_th
12_th
13_th
14_th

 
ΣΑΑΣΑ Copyright 2019 © Σύνδεσμος Αποφοίτων Αβερώφειου Σχολής Αλεξάνδρειας

Designed by ::: Metaforce :::