ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΙΜΗΣ

Μία βραδιά με τον Ερρίκο Χατζηανέστη
Σάββατο 10 Οκτωβρίου 1994


 Η βραδιά αυτή που διοργανώθηκε από το σύλλογο των Αβερωφιτών, σε συνεργασία με το ΣΑΕ, στο εντευκτήριο της 3ης Σεπτεμβρίου 56, ήταν αφιερωμένη ( στους καθηγητές των καθηγητών μας ) με κεντρικό ομιλητή το γυμνασιάρχη του Αβερωφείου Ερρίκο Χατζηανέστη.
Ακμαίος, ευγενής και κομψός, ο Ερρίκος Χατζηανέστης υποδεχόταν γεμάτος συγκίνηση τους παλιούς μαθητές του που προσήλθαν αθρόα για να τον δουν και να τον ακούσουν. Στις 8μμ, μετά από σύντομη εισήγηση των Π. Καρματζού και Β.Βαγή, ο τιμώμενος ‘’ Χάγκ ‘’ έκανε μια σύντομη αναδρομή στην πριν από αυτόν κατάσταση, στα εκπαιδευτήριά μας, επί γυμνασιαρχείας των προκατόχων του, Κ.Φτυαρα και Μ.Χαβιαρά. Ανεφέρθηκε σε πτυχές που αφορούσαν τη νομική υπόσταση των σχολείων της ΕΚΑ που κινδύνευε ν’ ανατραπεί, λόγω της αλλαγής του καθεστώτος στην Αίγυπτο.

Ο Χατζηανέστης μίλησε επί μακρόν για τη λειτουργία του Αβερωφείου, διάνθισε την αφήγησή του με εύθυμα περιστατικά και μας έφερε στο μυαλό αναμνήσεις από το σχολείο που όλοι μας τόσο πολύ αγαπήσαμε, παρά την αυστηρότητα και πειθαρχία που επικρατούσαν σε αυτό. Το Αβερώφειο Γυμνάσιο διέθετε σοβαρό έμψυχο υλικό, τους καθηγητές του , αλλά και άψυχο υλικό, τα εργαστήρια του, τη βιβλιοθήκη του με τα σπάνια βιβλία, κλασική δισκοθήκη και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, που στα χέρια των μαθητών και των έμπειρων καθηγητών, αποδείχτηκε θαυμάσιο εργαλείο για να δημιουργηθούν βαθμιαία οι μελλοντικοί επιστήμονες και οι επιτυχημένοι πολίτες της κοινωνίας μας.
Μίλησε αρκετά ο Χατζηανέστης για τους συναδέλφους του καθηγητές και εξέφρασε την εκτιμήσή του για τον καθένα χωριστά. Γέμισε η ατμόσφαιρα εκείνο το βράδυ αναμνήσεις, άλλοτε ευχάριστες, άλλοτε δυσάρεστες. Ωραίο και καλό το εκπαιδευτήριο του Αβερωφείου, δύσκολος όμως ο ρόλος του εκπαιδευτικού που έρχεται σ’ επαφή με τα παιδιά, εξοικειώνεται με αυτά, τ’ αφουγκράζεται καλύτερα. Πιο δύσκολος, μα την αλήθεια, ο ρόλος του γυμνασιάρχη, που πρέπει με το δικό του τρόπο, ν’ αποστασιοποιηθεί αλλά και να πλησιάσει, να συντονίσει το σύλλογο καθηγητών, να παρακινήσει καθηγητές και μαθητές να εκπονήσουν εργασίες, να προετοιμάσουν ομαδικές εκδηλώσεις ώστε να δημιουργήσει την ξεχωριστή αυτή εκπαιδευτική και παιδαγωγική ατμόσφαιρα που θα φέρει την ιδιαίτερη σφραγίδα των συντελεστών της κάθε εποχής. Όμως αυτό που αναφέρω ως ρόλο, δεν παύει να είναι λειτούργημα και ο καλύτερος εκτιμητής των καθηγητών είναι ο μαθητής που τους εκτιμά, πέραν από τις προσωπικές του αδυναμίες, ή σαν τέλειους δασκάλους ή σαν ακατέργαστα διαμάντια, ή σαν ημιπολύτιμους λίθους ή σαν απλές πέτρες, χωρίς ιδιαίτερη αξία.

Ο Χατζηανέστης, επιφανής φιλόλογος, προσέφερε πολλά, όχι μόνο στο Αβερώφειο, αλλά και στην εκπαίδευση γενικότερα. Ο μεγάλος μας όμως ‘’ δάσκαλος ‘’, το Γενάρη του 2001, ξεκίνησε το τελευταίο μεγάλο ταξίδι και έτσι έπαψε, να ζει ανάμεσά μας, για να μας προσφέρει το απόσταγμα της γνώσης του. Salve , δάσκαλε φίλε μας Ερρίκο.

Γιώργος Οικονομίδης
07_02_02_small 07_02_01_small 07_02_03_small 
ΣΑΑΣΑ Copyright 2019 © Σύνδεσμος Αποφοίτων Αβερώφειου Σχολής Αλεξάνδρειας

Designed by ::: Metaforce :::