ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΜΕΤΣΟΒΟ 7. 8 , και 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2005


Στις 7 Οκτωβρίου, μέλη και φίλοι του Συνδέσμου μας ξεκινήσαμε, για τρίτη φορά, για το γραφικό Μέτσοβο, τη γενέτειρα του μεγάλου ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ, με κύριο σκοπό την αδελφοποίηση του ΣΑΑΣΑ με τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Μετσοβιτών.
Η τελετή αδελφοποίηση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 8/10 στις 7μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο «Εγνατία» του Μετσόβου, που ευγενώς παραχωρήθηκε από το ζεύγος Γιάννη και Έλενας Αβέρωφ. Πέραν των κατοίκων της ακριτικής πόλης, των Αβερωφιτών και των φίλων τους, μάς τίμησαν με την παρουσία τους και εξέχοντα πρόσωπα του νομού Ιωαννίνων
Πρώτος, απηύθυνε χαιρετισμό ο Νομάρχης Ιωαννίνων Αλέξανδρος Καχριμάνης, τονίζοντας πόσο υπερήφανος ένιωσε κατά την επίσκεψή του στην Αλεξάνδρεια το 1999, αντικρίζοντας το Αβερώφειο Γυμνάσιο, την Τοσιτσαία Σχολή, τον Ευαγγελισμό και άλλα δημιουργήματα των μεγάλων Μετσοβιτών ευεργετών.
Στη συνέχεια, ο βουλευτής Ιωαννίνων Αντώνης Φούσσας, στο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στον κορυφαίο σκοπό της αδελφοποίησης των δύο συλλόγων και εξέφρασε το θαυμασμό του για την προσφορά του μεγάλου Έλληνα άνδρα, Γεωργίου Αβέρωφ, στον Ελληνισμό.
Ο Δήμαρχος Μετσόβου Κωνσταντίνος Τζαφέας, με τη σειρά του χαιρέτισε και καλωσόρισε τους Αβερωφίτες, χαρακτηρίζοντας την εκδήλωση λαμπρή και τιμητική.
Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του ΣΑΑΣΑ Τάκης Καραγιάννης τόνισε πως ο σύνδεσμός μας τιμά την ιστορία του, που είναι συνδεδεμένη με την υλική και ηθική προσφορά όλων εκείνων που πρόσφεραν τα μέγιστα στην παιδεία των Ελλήνων της Αιγύπτου. Ανάμεσα στους μεγαλύτερους ήταν οι Γ. Αβέρωφ και ο Μ. Τοσίτσας, που βρέθηκαν στη Νειλοχώρα, μεγαλουργώντας ως ευεργέτες και ιδρυτές εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όπως και η σχολή μας, το Αβερώφειο Γυμνάσιο, όπου φοιτήσαμε. Επειδή λοιπόν δε ξεχνάμε την ιστορία μας, αποφασίσαμε την αδελφοποίηση των δύο συλλόγων μας.
Ο Ηλίας Ζούβιας, πρόεδρος των Μετσοβιτών απηύθυνε χαιρετισμό και αποκάλεσε τους Αβερωφίτες αδέλφια των Μετσοβιτών. Είπε ακόμη ότι το Μέτσοβο είναι υπερήφανο για τους 179 μικρούς και μεγάλους ευεργέτες του, που μεγαλύτερος όλων υπήρξε ο Γεώργιος Αβέρωφ. Αναφέρθηκε στο ταξίδι του 1999 στην Αλεξάνδρεια που ήταν η ευκαιρία να γνωριστούν οι Μετσοβίτες και να συνδεθούν με τη ζώσα μαρτυρία των ευεργεσιών του Αβέρωφ, που είναι οι Απόφοιτοι της Αβερωφείου Σχολής Αλεξάνδρειας.
Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο Β.Πεκλάρης, μέλος του ΔΣ του ΣΑΑΣΑ, ο οποίος εξέφρασε τη διπλή του συγκίνηση ως Αβερωφίτης και ως Ηπειρώτης, λόγο της καταγωγής του. Αναφέρθηκε στην Ιστορία της Αβερωφείου Σχολής.
Ακολούθησε η ομιλία του αντιπροέδρου Β. Βαγή, με θέμα «Την Ελληνική λαλιά φέραμε στην Αίγυπτο», σύντομη αναδρομή της ελληνικής παρουσίας στα βόρεια αφρικανικά παράλια, από τους Μινωικούς Κρήτες μέχρι σήμερα.
Ακολούθησε προβολή αποσπασμάτων ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Αβερωφίτη Φ.Κωνασταντινίδη για την Αλεξάνδρεια και τη Βιβλιοθήκη του χθες και του σήμερα.
Η τελετή έκλεισε με την ανταλλαγή αναμνηστικών πλακετών από τους δύο Προέδρους, αφού διαβάστηκαν τα χαραγμένα κείμενα στις πλακέτες.
Μετά από πλούσιο γεύμα με τοπικό κρασί, οι εκδρομείς και οικοδεσπότες γλέντησαν με τοπικούς χορούς που χόρεψαν οι Μετσοβίτες με τις ηπειρώτικες ενδυμασίες τους.


 ΣΑΑΣΑ Copyright 2019 © Σύνδεσμος Αποφοίτων Αβερώφειου Σχολής Αλεξάνδρειας


Designed by ::: Metaforce :::