ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ

2η ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΑΑΣΑ ΣΤΟ  ΜΕΤΣΟΒΟ


Ο ΣΑΑΣΑ συμμετείχε ή οργάνωσε το 1999 , 100 χρόνια από το θάνατο του Γεωργίου Αβέρωφ, διάφορες εκδηλώσεις.

Την πρώτη από τις εκδηλώσεις των ΑΒΕΡΩΦΕΙΩΝ 99 ήταν φυσικό ο ΣΑΑΣΑ να την πραγματοποιήσει στο Μέτσοβο, εκεί που γεννήθηκε ο Γεώργιος Αβέρωφ, ο Μέγας Ευεργέτης των Ελλήνων, των Αλεξανδρινών ο ακρογωνιαίος παροικιακός λίθος αλλά και ιδρυτής του Σχολείου που φοιτήσαμε.
29 με 31 Μαΐου το ΔΣ και πάνω από ογδόντα εκδρομείς βρεθήκαμε ξανά στο Μέτσοβο για να τιμήσουμε, τα εκατό χρόνια από το θάνατό του, αυτόν που πρόσφερε τόσα για την παιδεία των Αλεξανδρινών.

Το Σάββατο το πρωί, την κατανυκτική επιμνημόσυνη δέηση στο Άγιο Γεώργιο του Μετσοβίτικου πάρκου, που διαμόρφωσε ο Ευεργέτης, ακολούθησε τιμητική Ημερίδα στο Συνεδριακό Κέντρο του Ιδρύματος Εγνατίας Ηπείρου.

Πολλά άγνωστα και ενδιαφέροντα αυτά που ανάπτυξαν οι κύριοι ομιλητές: ο ερευνητής Θεολόγος Μιχάλης Τρίτος, ο Ιστορικός μας Ευθύμης Σουλογιάννης και η καθηγήτρια Βιργινία-Βέργη Νέρη,  για τη ζωή και το έργο του Γ. Αβέρωφ.  σε μερικές γραμμές, το πνεύμα της συγκινησιακής ατμόσφαιρας που επικράτησε σ’ αυτήν την εκδήλωση.

  Ο εκπρόσωπος της Οικογένειας Γιάννης Αβέρωφ μεταξύ άλλων είπε:
Στα παλιά χρόνια ήταν δύσκολο να κουβαλάς ένα μεγάλο όνομα. Σήμερα το χρηματιστήριο ισοπέδωσε τα πάντα και έτσι μπορείς εύκολα να πεις αυτό που θέλεις πέρα από ονόματα και σαν ένας Αβέρωφ να πω ότι εσείς είστε η φλόγα η ζωντανή του Γ.Αβέρωφ και εμείς σήμερα τιμούμε εσάς που παρ’ ότι πέρασαν 100 χρόνια από το θάνατό του παραμένετε πιστοί στο μεγάλο Μετσοβίτη.

    Ο Ηλίας Ζούβιας, Πρόεδρος των Μετσοβιτών στην Αθήνα μεταξύ άλλων είπε: Ο Γεώργιος Αβέρωφ ήταν αυτός που μας έφερε σε επαφή με τους Αλεξανδρινούς. Ο Γεώργιος Αβέρωφ ήταν αυτός που δημιούργησε την Αθήνα και η τιμή που κάνουμε γι’ αυτόν είναι ιερό χρέος όλων μας και ιδιαίτερα των Μετσοβιτών. Σήμερα ο Σύλλογος μας σας κάνει επίσημη πρόταση γι’ αδελφοποίηση των δύο Σωματείων μας για μια στενότερη συνεργασία.

  Ο Πρόεδρος του ΣΑΑΣΑ Τάκης Χριστοφορίδης αποδέχθηκε την πρόταση και μεταξύ άλλων είπε και τα εξής : Πριν δύο χρόνια γνωρίσαμε το ωραίο Μέτσοβο του Γεωργίου Αβέρωφ. Σήμερα αισθανόμαστε μαζί σας μια οικογένεια και σας προσκαλούμε όλους  να γνωρίσετε μαζί μας την πόλη που βοήθησε ο Γεώργιος Αβέρωφ, ο άνθρωπος ο δικός σας, που έδωσε σε μας τη μόρφωση και λάμπρυνε την Ελλάδα.

    Εδώ πρέπει να σημειώσουμε τη συμμετοχή των Μετσοβιτών αλλά και μελών της οικογένειας του ευεργέτη, στους εορτασμούς των ΑΒΕΡΩΦΕΙΩΝ στην Αλεξάνδρεια τον Οκτώβρη του 1999.
   Κλείνουμε τη περιγραφή της 2ης μετάβασης του ΣΑΑΣΑ στο Μέτσοβο, δανειζόμενοι αυτά που έγραψε ένας Αβερωφίτης στο Βιβλίο του Συνεδριακού Κέντρου:
Την ανομοιογένεια του καταπράσινου Μετσόβου και της καταγάλανης παραθαλάσσιας Αλεξάνδρειας, εξαφανίζουν οι κοινοί παρονομαστές των κατοίκων τους
     Η ΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑ - Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ - Η ΤΟΛΜΗΡΟΤΗΤΑ και Η ΝΟΙΚΟΚΥΡΟΣΥΝΗ.
Έτσι στέριωσαν οι γέφυρες που έριξαν στην Αλεξάνδρεια οι Μετσοβίτες με πρώτο το Γεώργιο Αβέρωφ.
    Εκατό χρόνια μετά το θάνατο του Μεγάλου Ευεργέτη μας οι Απόφοιτοι του Αβερωφείου Γυμνασίου της Αλεξάνδρειας ήρθαν εδώ να τιμήσουν το Γ.Αβέρωφ, τους απογόνους του και τους Μετσοβίτες  για να κρατήσουν στερεή τη γέφυρα που ενώνει το Μέτσοβο με την Αλεξάνδρεια, τις ξεχωριστές αυτές πόλεις του Ελληνισμού.

Βήτα Αλεξανδρινός


 ΣΑΑΣΑ Copyright 2019 © Σύνδεσμος Αποφοίτων Αβερώφειου Σχολής Αλεξάνδρειας


Designed by ::: Metaforce :::